Writing group against violence

TAG STEMMEN TILBAGE af Anna Klahn

Forfatter Anna Klahn startede i foråret en skrivegruppe i Gl. Rye for voldsofre. Dette skrivekursus fokuserede på at rejse sig og tage stemmen tilbage, fortælle sin historie og tage ejerskab over fortællingen sammen med andre, der havde oplevet noget lignende. Jeg var selv så heldig at få lov at deltage i skrivekurset, som har været kæmpe forløsende og lærerigt. Hver uge i nogle måneder mødtes vi i Gl. Rye og skrev sammen, guidet af Anna, som hjalp os med at finde ordene igen. Selve skriveprocessen var helende, vi fik til opgave både at skrive os ind i traumatiserende oplevelser, men også at skrive os ud på den anden side af dem igen. Noget helt særligt smukt opstod i sammenholdet i gruppen af kvinder i forskellige aldre, med forskellige livsomstændigheder og med forskellige historier. For det blev tydeligt, når vi læste op for hinanden, hvordan vi alle talte samme sprog, vi forstod. I denne gruppe var der ingen fordømmelse, ingen tvivl, ingen afvisning.

PSYKISK VOLD

Når man er udsat for særligt psykisk vold, vil tvivlen sætte sig som en parasit, der langsomt piller virkelighedsopfattelsen fra hinanden. Man tvivler mere og mere på sin egen kropslige oplevelser, sine tanker og følelser, og bliver mere og mere afhængig af, at andre definerer virkeligheden for én. Dette sker blandt andet ved at blive fortalt, at man tager fejl, er hysterisk, overdriver, er emotionelt ustabil, selv bærer al skyld, eller ikke har ret til at føle, hvad man føler. Man bliver altså ikke valideret i sin egen oplevelse og opfattelse af virkeligheden, selv hvis man er uenige. At dette sker en enkelt gang i en relation er ikke nødvendigvis psykisk vold, men udspiller der sig et mønster, hvor man hele tiden mødes med skepsis, tvivl eller negligering, vil man ofte begynde at vende det indad og tro, at der er noget galt med én selv.

De fleste der oplever psykisk vold har en eller anden bevidsthed om, at det der foregår, overskrider nogle grænser, eller at det simpelthen føles forkert. Finder den psykiske vold sted i et parforhold vil man oftest relativt tidligt i forholdet opleve et brud af grænser, men vil af forskellige årsager måske feje det til side. At man fejer sin mavefornemmelse til side betyder dog ikke, at man mister sin intuition, men med tid slåes man ud af kurs. For at have balance, skal der være en eller anden form for overensstemmelse mellem indre oplevelser og ydre cues fra andre – for eksempel ved at blive spejlet i sine følelser ved, at ens partner holder om én og lytter, når man er ked af det og derved anerkender, de følelser man har. Med en psykisk voldelig partner, er der ikke overensstemmelse mellem indre oplevelser og partnerens opførsel.

TAL OM DET

Når man begynder at tale om det, man har oplevet i en psykisk voldelig relation, har man så meget brug for at blive spejlet. Tvivlen har sat sig som et grundvilkår, og man frygter, at andre reagerer ved at spørge “hvorfor gik du ikke bare”. Det er dog ikke så simpelt, og møder man andre, der også har oplevet psykisk vold, vil man endeligt mødes med den forståelse, man så længe har søgt. Netop derfor er det så forløsende og helende at opsøge grupper eller terapi hos andre med personlig erfaring. Og netop derfor var skrivegruppen Tag Stemmen Tilbage så vigtig for de, der deltog.

Er du interesseret i at høre mere om Anna’s skrivegruppe? Klik på billedet herunder

Photo by Joanne Adela Low on Pexels.com

I terapi hos mig bruger jeg også skrivning som værktøj, netop fordi jeg har set, hvor meget skrivningen kan. Særligt de klienter jeg har, som har været eller er i psykisk voldelige forhold beskriver stor gavn af skriveøvelser. Har du brug for hjælp?

På et tidspunkt kommer jeg også til at udbyde terapeutiske skrivegrupper med fokus på vold – mere info følger!

Leave a Reply

WordPress.com.

en_USEN
%d bloggers like this: